Advent 3 - Még 12 karácsonyi recept, amit kár lenne kihagynod idén
Sziasztok! Itt a receptes bejegyzés második része, remélem ezek is elnyerik majd a tetszéseteket. Olvassátok el részletesen a receptet, és a tippeket is, mielőtt hozzákezdtek az ételhez.
Jó olvasást, és sütést-főzést!
Hozzávalók:
¤ 250 ml olvasztott margarin
¤ 100 g porcukor
¤ 1 teáskanál vanília aroma
¤ 200 g liszt
¤ csipet só
¤ pekándió
¤ porcukor
Elkészítés:
Egy nagy tálban addig keverjük a vajat és a porcukrot, amíg világos és könnyed nem lesz, és ízesítsük vaníliával. Keverjük össze a lisztet és a sót, majd fokozatosan adjuk hozzá a krémhez, és alaposan keverjük el. Forgassuk meg a dióban, és rakjuk a hűtőbe, amíg meg nem dermed.
Előmelegített sütőben 180°C-on 10 percig süssük, majd a meleg golyókat forgassuk meg porcukorban. Miután kihűlt, ismét forgassuk porcukorba.
Tipp:
¤ A recept elkészíthető sima dióval, mogyoróval és mandulával is.
Hozzávalók:
¤ 150 g alma
¤ csipet só
¤ 250 ml tej
¤ 2 tojássárgája
¤ 2 tojásfehérje
¤ 3-4 alma
¤ olaj
¤ cukor
¤ fahéj
Elkészítés:
A lisztet, a sót, a tejet és a tojássárgáját összekeverjük, hogy egy palacsintatésztát kapjunk. A tojásfehérjét felverjük, és a tésztába forgatjuk. Az almákat megmossuk, és megpucoljuk, a magházat kivágjuk belőle, és 1-1,5 cm-es szeletekre vágjuk.
Olajat öntünk egy serpenyőbe, kábé 2-3 cm magasan, és felmelegítjük. Villa segítségével az almaszeleteket belemártjuk a tésztába, majd a serpenyőbe rakjuk, és aranybarnára sütjük.
Miután kész, papírtörlőn lecsepegtetjük, és fahéjas cukorba forgatjuk.
Tipp:
¤ Vaníliaszósszal tálaljuk
Hozzávalók:
¤ 1 üveg meggybefőtt
¤ 1 evőkanál meggylé vagy rum
¤ 1 csomag vaníliás cukor
¤ fél teáskanál fahéj
¤ 250 g túró
¤ 1 doboz joghurt
¤ 5 evőkanál cukor
¤ 1 doboz tejszín
¤ 30 g étcsokoládé
Elkészítés:
A meggyről leöntjük a levet, és hagyjuk lecsöpögni. A meggyhez adunk a meggyléből vagy a rumból egy evőkanállal. A fahéjat és a vaníliás cukrot is hozzáadjuk, és jól elkeverjük. A túrót a joghurttal és a cukorral elkeverjük. A tejszínt felverjük, majd egy keveset nyomózsákba töltünk, és hűtőbe tesszük. A maradék tejszínt a túró masszához keverjük.
A meggyet, a krémet és a csokit felváltva poharakba töltjük, amíg el nem fogynak.
A nyomózsákban lévő tejszínnel díszítjük a tetejét.
Tipp:
¤ Tartsuk meg a meggylevet, és 3 teáskanál keményítővel keverjünk össze egy keveset. A maradék meggylevet forraljuk fel, majd öntsük hozzá a keményítős meggylevet, és hagyjuk főni. Ha kész, öntsük a poharakra.
Hozzávalók:
¤ 50 g margarin
¤ 250 g méz
¤ 1 csomag mézeskalács fűszerkeverék
¤ 1 citrom héja
¤ 500 g liszt
¤ 1 csomag sütőpor
¤ 200 g darált földimogyoró
¤ 150 g cukor
¤ 2-3 tojás (nagyság alapján)
¤ mandula
¤ cukorka
¤ mazsola
Elkészítés:
A vajat és a mézet felmelegítjük egy lábosban, majd a mézeskalács fűszerkeveréket és a citromhéjat hozzáadjuk, és hagyjuk kihűlni. A lisztet és a sütőport összekeverjük, és a mogyoróval, a cukorral, és a tojással összekeverjük, és a mézes masszához adjuk. majd összegyúrjuk egy tésztává.
Kinyújtjuk a tésztát (liszt nélkül!) egy centisre, majd kiszaggatjuk. Tepsire rakjuk, majd 180°C-on 15 percig sütjük.
Tipp:
¤ Díszítésnek használhatunk cukorkákat, amik megolvadnak a sütőben, vagy nyomkodhatunk bele mandulát vagy mazsolát is.
¤ Sötét, hűvös helyen tároljuk
¤ Nagyjából 3 hétig áll el
Hozzávalók:
¤ 250 g liszt
¤ 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor
¤ 75 g cukor
¤ 1 tasak vaníliás cukor
¤ 100 g margarin
¤ lekvár
¤ fehér csoki
Elkészítés:
A lisztet és a kakaóport összekeverjük, majd a többi hozzávalót is hozzá adjuk, majd tésztává gyúrjuk. A tésztát egy órára hűtőbe rakjuk.
A tésztát részletekben kinyújtjuk, majd köröket szaggatunk belőle, a felét lyukkal a közepén. A kiszaggatott tésztákat sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, és 180°C-on aranybarnára sütjük.
Miután kész, hagyjuk kihűlni. Minden "teljes" karikára rakunk a lekvárból, majd ráillesztjük a lyukas kekszet.
Vízgőz felett megolvasztjuk a csokit, majd minden kekszet belemártunk egy kicsit. Hűtőben hagyjuk megdermedni.
Tipp:
¤ Sütés előtt is összerakhatjuk a tésztákat, és cukorkát rakhatunk a közepébe, ami meg fog olvadni.
Hozzávalók:
¤ 250 g liszt
¤ 125 g margarin
¤ 65 g cukor
¤ 1 tojás
¤ 1 tasak vaníliás cukor
¤ 3 evőkanál darált dió
¤ 3 evőkanál kakaópor
¤ fél teáskanál fahéj
¤ negyed teáskanál szegfűszeg
¤ tojássárgája
¤ darált cukorka
¤ lekvár
¤ porcukor
¤ olvasztott csoki
Elkészítés:
Összegyúrjuk a hozzávalókat egy tésztává.
Ezután kinyújtjuk, majd tetszés szerint kiszaggatjuk őket, és megsütjük őket 190°C-on, nagyjából 10 percig.
Tipp:
¤ A kész kekszre rakhatunk lekvárt, össze is tapaszthatunk vele kettőt, de be is szórhatjuk porcukorral.
¤ A tésztába keverhetünk darált diót, majd olvasztott csokiba is márthatjuk.
¤ Rakhatunk a tésztába kakaóport, fahéjat, és szegfűszeget is, ekkor a sütés előtt kenjük be tojássárgájával, és szórjuk meg darált cukorral.
Hozzávalók:
¤ 6 savanyú alma
¤ 150 g marcipánmassza
¤ 3 evőkanál vörös áfonya
¤ 2 evőkanál szeletelt mandula
¤ 2 evőkanál mazsola
¤ fahéj
¤ 1 evőkanál citromlé
¤ 2 evőkanál darált mandula
¤ 20 g margarin
¤ 30 g porcukor
¤ 2 evőkanál sült pirított mandula szeletek
¤ vanília szósz
Elkészítés:
Az almákat megmossuk, kiszedjük belőle a magházat, és minden almának tetőt vágunk.
A marcipánt felkockázzuk, az áfonyát belekeverjük, majd hozzáadjuk a maradék hozzávalót is, és jól összekeverjük.
Az almákat kivajazott tepsibe rakjuk, megtöltjük a töltelékkel, majd mielőtt rárakjuk a tetőket, megszórjuk reszelt mandulával, majd 200°C-on 40 percig sütjük, az alsó sínen.
Tipp:
¤ Sütés előtt rakhatunk vajdarabokat az almák közé, nehogy összesüljenek.
¤ Sütés után még megszórhatjuk reszelt, vagy szeletelt mandulával, esetleg porcukorral, és vaníliaszósszal tálalhatjuk.
Hozzávalók:
¤ 1 kg liszt
¤ 375 ml langyos tej
¤ 1 kocka/21 g élesztő
¤ 100 g cukor
¤ 3 tojás
¤ vaníliás cukor
¤ fahéj
¤ 500 g alma
¤ tojásfehérje
¤ olaj
Elkészítés:
A lisztet, a tejet, az élesztőt, a cukrokat és a tojást összekeverjük egy tésztává, majd letakarjuk, és kelni hagyjuk.
Megmossuk az almákat, megpucoljuk, és finomra reszeljük, majd fahéjjal összekeverjük.
A tésztát kinyújtjuk, majd tojásfehérjével megkenjük. A tölteléket rákenjük, és óvatosan felgörgetjük. Nagyjából 3 cm-es szeleteket vágunk belőle, és kivajazott tepsire helyezzük őket. Kelni hagyjuk még egy fél órát, majd végül forró olajban aranybarnára sütjük mindkét oldalát.
Tipp:
¤ Miközben a tepsin van, nyugodtan formázhatjuk még, az alma miatt meg fogja tartani az alakját.
¤ Fahéjas cukorral tálaljuk.
Hozzávalók:
¤ 2 tojás
¤ 100 g cukor
¤ 1 csomag vaníliás cukor
¤ 250 g túró
¤ 200 g liszt
¤ 50 g keményítő
¤ fél csomag sütőpor
¤ olaj
¤ fahéjas cukor
Elkészítés:
A tojást a cukorral egy percig keverjük, majd a túrót is hozzáadjuk, és összekeverjük. Minden száraz hozzávalót csak egy kis ideig hozzákeverjük.
Az olajat egy kis, magas lábosba felmelegítjük, és amíg melegszik, a kapott masszát kis golyókra formáljuk. A gombócokat 3-4 percig sütjük az olajban.
Tipp:
¤ A formázáshoz használhatunk jégkocka készítőt is.
¤ Sütés közben forgassuk, nehogy az egyik fele odaégjen, míg a másik meg sem sül.
¤ Papírtörlőre rakva hagyjuk lecsöpögni.
¤ Fahéjas cukorral szórjuk meg a tálaláshoz.
Hozzávalók:
¤ 4 tojás
¤ 125 g cukor
¤ 1 csomag vaníliás cukor
¤ 125 g liszt
¤ fél teáskanál sütőpor
¤ 2 doboz tejszín
¤ 1 csomag habfixáló
¤ 1 csomag vaníliás cukor
¤ egész mandula vagy konzerves gyümölcsök, pl.: ananász, barack, mandarin
¤ kókuszreszelék
Elkészítés:
A tojásokat szétválasztjuk, és a fehérjét felverjük. A cukrokat hozzáadjuk, és tovább keverjük. A tojássárgáját is belekeverjük, majd a lisztet és a sütőpor keveréket óvatosan aláemeljük. A tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és egyenletesen elosztjuk. Alsó-felső sütésen középfokon nagyjából negyed óráig sütjük.
A töltelékhez felverjük a tejszínt, majd hozzákeverjük a habfixálót és a cukrot.
A kész tésztát összemorzsoljuk, vagy kockákra vágjuk. A tejszínnel és a gyümölccsel vagy a mandulával össze tapasztjuk, és gombócokat formálunk belőle.
Tipp:
¤ A kis labdákat beleforgathatjuk kókuszreszelékbe, hogy még finomabb legyen.
¤ Muffin papírba rakva tálaljuk, hogy ne essen szét.
Hozzávalók:
¤ 250 g liszt
¤ 2 evőkanál olaj
¤ 1 evőkanál ecet
¤ 1 tojás
¤ 125 ml víz
¤ 1,5 kg savanyú alma
¤ 4 evőkanál margarin
¤ 2 evőkanál zsemlemorzsa
¤ 60 g mazsola
¤ 60 g darált dió
¤ 1 teáskanál fahéj
¤ tejföl
Elkészítés:
A lisztet, az olajat, az ecetet és a tojást egy tésztává gyúrjuk, a vizet lassan adagolva adjuk hozzá. A tésztánkat 2-3 részre osztjuk, simára formáljuk. Olajjal bekenjük, majd egy forró vízzel átöblített lábost borítunk rá, és nagyjából fél óráig pihenni hagyjuk.
Az almákat megmossuk, megpucoljuk, és lereszeljük. A zsemlemorzsával, a dióval, a mazsolával és a fahéjjal összekeverjük.
A tésztát a pihentetés után egy kicsit kinyújtjuk, majd akár csak a pizza tésztát, a kezünkön forgatva nyújtjuk tovább. Vigyázzunk, hogy el ne szakadjon! Ez után konyharuhára tesszük, és még kézzel széthúzzuk, hogy négyzetet kapjunk.
Bekenjük őket tejföllel, majd rárakjuk a tölteléket, és egyenletesen elosszuk, azonban figyeljünk oda, hogy a tetejére ne kerüljön, különben ki fog folyni. A két szélét egy kicsit visszahajtjuk, hogy ne jöjjön ki oldalt a töltelék, ezután a konyharuhával óvatosan felgörgetjük, és egy kivajazott tepsibe tesszük. Ugyanezt elismételjük a másik felével is.
A tepsiben lévő rétesek tetejét is bekenjük tejföllel, majd alsó-felső sütésen 200°C-on 45 percig sütjük, és közben párszor felöntjük egy kis tejjel.
Tipp:
¤ Ne keseredjünk el, ha nem sikerül elsőre, mert ez viszonylag nehéz művelet, de megéri gyakorolni, mert finom.
¤ Vaníliaszósszal tálaljuk
Hozzávalók:
¤ 1 csomag leveszöldség (répa, zeller, petrezselyem, póréhagyma)
¤ 500 g disznóhús (nyak, váll)
¤ só, bors, kömény
¤ fél liter alaplé (meleg víz + vegeta)
¤ 5 zsömle vagy
¤ 200 ml langyos tej
¤ só
¤ fél hagyma
¤ petrezselyem
¤ 1-2 evőkanál olaj
¤ 2 tojás
¤ zsemlemorzsa
Elkészítés:
A hús minden oldalát bedörzsöljük a fűszerekkel, majd a zöldségekkel együtt egy tepsibe rakjuk, és nagyjából 90 percig sütjük. Ha elkezdett barnulni, akkor felöntjük egy kis alaplével, és ezt addig folytatjuk, amíg kész nem lesz.
Amíg a hús sül, elkészítjük a zsömlegombócokat.
A zsömléket szeletekre vágjuk, egy tálba rakjuk, megsózzuk, majd felöntjük a tejjel, és lefedjük. A hagymát és a petrezselymet apróra vágjuk, majd megdinszteljük. Hozzáadjuk a zsömléhez, majd a tojást is, és egybe gyúrjuk. Golyókat formálunk belőle, majd sós vízben negyed órát főzzük.
Ha a hús kész, kiszedjük a sütőből, és kitesszük egy tányérra. Ha mindent jól csináltunk, a tepsiben maradt egy kis szósz. Ezt még fűszerezzük borssal, esetleg paprikával.
Tipp:
¤ A kész húst szeletekre vágva, szósszal megöntözve tálaljuk.
¤ A zsömlegombócokat nedves kézzel formáljuk, úgy nem fog a kezünkhöz ragadni.
¤ A kész zsemlegombócokat snidlinggel megszórva tálaljuk.
Jó olvasást, és sütést-főzést!
13.- Pecan Meltaways
Hozzávalók:
¤ 250 ml olvasztott margarin
¤ 100 g porcukor
¤ 1 teáskanál vanília aroma
¤ 200 g liszt
¤ csipet só
¤ pekándió
¤ porcukor
Elkészítés:
Egy nagy tálban addig keverjük a vajat és a porcukrot, amíg világos és könnyed nem lesz, és ízesítsük vaníliával. Keverjük össze a lisztet és a sót, majd fokozatosan adjuk hozzá a krémhez, és alaposan keverjük el. Forgassuk meg a dióban, és rakjuk a hűtőbe, amíg meg nem dermed.
Előmelegített sütőben 180°C-on 10 percig süssük, majd a meleg golyókat forgassuk meg porcukorban. Miután kihűlt, ismét forgassuk porcukorba.
Tipp:
¤ A recept elkészíthető sima dióval, mogyoróval és mandulával is.
14.- Alma süti [4 adag]
Hozzávalók:
¤ 150 g alma
¤ csipet só
¤ 250 ml tej
¤ 2 tojássárgája
¤ 2 tojásfehérje
¤ 3-4 alma
¤ olaj
¤ cukor
¤ fahéj
Elkészítés:
A lisztet, a sót, a tejet és a tojássárgáját összekeverjük, hogy egy palacsintatésztát kapjunk. A tojásfehérjét felverjük, és a tésztába forgatjuk. Az almákat megmossuk, és megpucoljuk, a magházat kivágjuk belőle, és 1-1,5 cm-es szeletekre vágjuk.
Olajat öntünk egy serpenyőbe, kábé 2-3 cm magasan, és felmelegítjük. Villa segítségével az almaszeleteket belemártjuk a tésztába, majd a serpenyőbe rakjuk, és aranybarnára sütjük.
Miután kész, papírtörlőn lecsepegtetjük, és fahéjas cukorba forgatjuk.
Tipp:
¤ Vaníliaszósszal tálaljuk
15.- Feketeerdő kehely [4 adag]
Hozzávalók:
¤ 1 üveg meggybefőtt
¤ 1 evőkanál meggylé vagy rum
¤ 1 csomag vaníliás cukor
¤ fél teáskanál fahéj
¤ 250 g túró
¤ 1 doboz joghurt
¤ 5 evőkanál cukor
¤ 1 doboz tejszín
¤ 30 g étcsokoládé
Elkészítés:
A meggyről leöntjük a levet, és hagyjuk lecsöpögni. A meggyhez adunk a meggyléből vagy a rumból egy evőkanállal. A fahéjat és a vaníliás cukrot is hozzáadjuk, és jól elkeverjük. A túrót a joghurttal és a cukorral elkeverjük. A tejszínt felverjük, majd egy keveset nyomózsákba töltünk, és hűtőbe tesszük. A maradék tejszínt a túró masszához keverjük.
A meggyet, a krémet és a csokit felváltva poharakba töltjük, amíg el nem fogynak.
A nyomózsákban lévő tejszínnel díszítjük a tetejét.
Tipp:
¤ Tartsuk meg a meggylevet, és 3 teáskanál keményítővel keverjünk össze egy keveset. A maradék meggylevet forraljuk fel, majd öntsük hozzá a keményítős meggylevet, és hagyjuk főni. Ha kész, öntsük a poharakra.
16.- Mézes csillag
Hozzávalók:
¤ 50 g margarin
¤ 250 g méz
¤ 1 csomag mézeskalács fűszerkeverék
¤ 1 citrom héja
¤ 500 g liszt
¤ 1 csomag sütőpor
¤ 200 g darált földimogyoró
¤ 150 g cukor
¤ 2-3 tojás (nagyság alapján)
¤ mandula
¤ cukorka
¤ mazsola
Elkészítés:
A vajat és a mézet felmelegítjük egy lábosban, majd a mézeskalács fűszerkeveréket és a citromhéjat hozzáadjuk, és hagyjuk kihűlni. A lisztet és a sütőport összekeverjük, és a mogyoróval, a cukorral, és a tojással összekeverjük, és a mézes masszához adjuk. majd összegyúrjuk egy tésztává.
Kinyújtjuk a tésztát (liszt nélkül!) egy centisre, majd kiszaggatjuk. Tepsire rakjuk, majd 180°C-on 15 percig sütjük.
Tipp:
¤ Díszítésnek használhatunk cukorkákat, amik megolvadnak a sütőben, vagy nyomkodhatunk bele mandulát vagy mazsolát is.
¤ Sötét, hűvös helyen tároljuk
¤ Nagyjából 3 hétig áll el
17.- Angyalszem
Hozzávalók:
¤ 250 g liszt
¤ 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor
¤ 75 g cukor
¤ 1 tasak vaníliás cukor
¤ 100 g margarin
¤ lekvár
¤ fehér csoki
Elkészítés:
A lisztet és a kakaóport összekeverjük, majd a többi hozzávalót is hozzá adjuk, majd tésztává gyúrjuk. A tésztát egy órára hűtőbe rakjuk.
A tésztát részletekben kinyújtjuk, majd köröket szaggatunk belőle, a felét lyukkal a közepén. A kiszaggatott tésztákat sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, és 180°C-on aranybarnára sütjük.
Miután kész, hagyjuk kihűlni. Minden "teljes" karikára rakunk a lekvárból, majd ráillesztjük a lyukas kekszet.
Vízgőz felett megolvasztjuk a csokit, majd minden kekszet belemártunk egy kicsit. Hűtőben hagyjuk megdermedni.
Tipp:
¤ Sütés előtt is összerakhatjuk a tésztákat, és cukorkát rakhatunk a közepébe, ami meg fog olvadni.
18.- Karácsonyi kekszek
Hozzávalók:
¤ 250 g liszt
¤ 125 g margarin
¤ 65 g cukor
¤ 1 tojás
¤ 1 tasak vaníliás cukor
¤ 3 evőkanál darált dió
¤ 3 evőkanál kakaópor
¤ fél teáskanál fahéj
¤ negyed teáskanál szegfűszeg
¤ tojássárgája
¤ darált cukorka
¤ lekvár
¤ porcukor
¤ olvasztott csoki
Elkészítés:
Összegyúrjuk a hozzávalókat egy tésztává.
Ezután kinyújtjuk, majd tetszés szerint kiszaggatjuk őket, és megsütjük őket 190°C-on, nagyjából 10 percig.
Tipp:
¤ A kész kekszre rakhatunk lekvárt, össze is tapaszthatunk vele kettőt, de be is szórhatjuk porcukorral.
¤ A tésztába keverhetünk darált diót, majd olvasztott csokiba is márthatjuk.
¤ Rakhatunk a tésztába kakaóport, fahéjat, és szegfűszeget is, ekkor a sütés előtt kenjük be tojássárgájával, és szórjuk meg darált cukorral.
19.- Sült alma marcipános-mandulás töltelékkel [6 adag]
Hozzávalók:
¤ 6 savanyú alma
¤ 150 g marcipánmassza
¤ 3 evőkanál vörös áfonya
¤ 2 evőkanál szeletelt mandula
¤ 2 evőkanál mazsola
¤ fahéj
¤ 1 evőkanál citromlé
¤ 2 evőkanál darált mandula
¤ 20 g margarin
¤ 30 g porcukor
¤ 2 evőkanál sült pirított mandula szeletek
¤ vanília szósz
Elkészítés:
Az almákat megmossuk, kiszedjük belőle a magházat, és minden almának tetőt vágunk.
A marcipánt felkockázzuk, az áfonyát belekeverjük, majd hozzáadjuk a maradék hozzávalót is, és jól összekeverjük.
Az almákat kivajazott tepsibe rakjuk, megtöltjük a töltelékkel, majd mielőtt rárakjuk a tetőket, megszórjuk reszelt mandulával, majd 200°C-on 40 percig sütjük, az alsó sínen.
Tipp:
¤ Sütés előtt rakhatunk vajdarabokat az almák közé, nehogy összesüljenek.
¤ Sütés után még megszórhatjuk reszelt, vagy szeletelt mandulával, esetleg porcukorral, és vaníliaszósszal tálalhatjuk.
20.- Almás-fahéjas csiga
Hozzávalók:
¤ 1 kg liszt
¤ 375 ml langyos tej
¤ 1 kocka/21 g élesztő
¤ 100 g cukor
¤ 3 tojás
¤ vaníliás cukor
¤ fahéj
¤ 500 g alma
¤ tojásfehérje
¤ olaj
Elkészítés:
A lisztet, a tejet, az élesztőt, a cukrokat és a tojást összekeverjük egy tésztává, majd letakarjuk, és kelni hagyjuk.
Megmossuk az almákat, megpucoljuk, és finomra reszeljük, majd fahéjjal összekeverjük.
A tésztát kinyújtjuk, majd tojásfehérjével megkenjük. A tölteléket rákenjük, és óvatosan felgörgetjük. Nagyjából 3 cm-es szeleteket vágunk belőle, és kivajazott tepsire helyezzük őket. Kelni hagyjuk még egy fél órát, majd végül forró olajban aranybarnára sütjük mindkét oldalát.
Tipp:
¤ Miközben a tepsin van, nyugodtan formázhatjuk még, az alma miatt meg fogja tartani az alakját.
¤ Fahéjas cukorral tálaljuk.
21.- Túrógombóc
Hozzávalók:
¤ 2 tojás
¤ 100 g cukor
¤ 1 csomag vaníliás cukor
¤ 250 g túró
¤ 200 g liszt
¤ 50 g keményítő
¤ fél csomag sütőpor
¤ olaj
¤ fahéjas cukor
Elkészítés:
A tojást a cukorral egy percig keverjük, majd a túrót is hozzáadjuk, és összekeverjük. Minden száraz hozzávalót csak egy kis ideig hozzákeverjük.
Az olajat egy kis, magas lábosba felmelegítjük, és amíg melegszik, a kapott masszát kis golyókra formáljuk. A gombócokat 3-4 percig sütjük az olajban.
Tipp:
¤ A formázáshoz használhatunk jégkocka készítőt is.
¤ Sütés közben forgassuk, nehogy az egyik fele odaégjen, míg a másik meg sem sül.
¤ Papírtörlőre rakva hagyjuk lecsöpögni.
¤ Fahéjas cukorral szórjuk meg a tálaláshoz.
22.- Hó labda
Hozzávalók:
¤ 4 tojás
¤ 125 g cukor
¤ 1 csomag vaníliás cukor
¤ 125 g liszt
¤ fél teáskanál sütőpor
¤ 2 doboz tejszín
¤ 1 csomag habfixáló
¤ 1 csomag vaníliás cukor
¤ egész mandula vagy konzerves gyümölcsök, pl.: ananász, barack, mandarin
¤ kókuszreszelék
Elkészítés:
A tojásokat szétválasztjuk, és a fehérjét felverjük. A cukrokat hozzáadjuk, és tovább keverjük. A tojássárgáját is belekeverjük, majd a lisztet és a sütőpor keveréket óvatosan aláemeljük. A tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és egyenletesen elosztjuk. Alsó-felső sütésen középfokon nagyjából negyed óráig sütjük.
A töltelékhez felverjük a tejszínt, majd hozzákeverjük a habfixálót és a cukrot.
A kész tésztát összemorzsoljuk, vagy kockákra vágjuk. A tejszínnel és a gyümölccsel vagy a mandulával össze tapasztjuk, és gombócokat formálunk belőle.
Tipp:
¤ A kis labdákat beleforgathatjuk kókuszreszelékbe, hogy még finomabb legyen.
¤ Muffin papírba rakva tálaljuk, hogy ne essen szét.
23.- Almás rétes vaníliaszósszal
Hozzávalók:
¤ 250 g liszt
¤ 2 evőkanál olaj
¤ 1 evőkanál ecet
¤ 1 tojás
¤ 125 ml víz
¤ 1,5 kg savanyú alma
¤ 4 evőkanál margarin
¤ 2 evőkanál zsemlemorzsa
¤ 60 g mazsola
¤ 60 g darált dió
¤ 1 teáskanál fahéj
¤ tejföl
Elkészítés:
A lisztet, az olajat, az ecetet és a tojást egy tésztává gyúrjuk, a vizet lassan adagolva adjuk hozzá. A tésztánkat 2-3 részre osztjuk, simára formáljuk. Olajjal bekenjük, majd egy forró vízzel átöblített lábost borítunk rá, és nagyjából fél óráig pihenni hagyjuk.
Az almákat megmossuk, megpucoljuk, és lereszeljük. A zsemlemorzsával, a dióval, a mazsolával és a fahéjjal összekeverjük.
A tésztát a pihentetés után egy kicsit kinyújtjuk, majd akár csak a pizza tésztát, a kezünkön forgatva nyújtjuk tovább. Vigyázzunk, hogy el ne szakadjon! Ez után konyharuhára tesszük, és még kézzel széthúzzuk, hogy négyzetet kapjunk.
Bekenjük őket tejföllel, majd rárakjuk a tölteléket, és egyenletesen elosszuk, azonban figyeljünk oda, hogy a tetejére ne kerüljön, különben ki fog folyni. A két szélét egy kicsit visszahajtjuk, hogy ne jöjjön ki oldalt a töltelék, ezután a konyharuhával óvatosan felgörgetjük, és egy kivajazott tepsibe tesszük. Ugyanezt elismételjük a másik felével is.
A tepsiben lévő rétesek tetejét is bekenjük tejföllel, majd alsó-felső sütésen 200°C-on 45 percig sütjük, és közben párszor felöntjük egy kis tejjel.
Tipp:
¤ Ne keseredjünk el, ha nem sikerül elsőre, mert ez viszonylag nehéz művelet, de megéri gyakorolni, mert finom.
¤ Vaníliaszósszal tálaljuk
24.- Disznósült zsömlegombóccal
Hozzávalók:
¤ 1 csomag leveszöldség (répa, zeller, petrezselyem, póréhagyma)
¤ 500 g disznóhús (nyak, váll)
¤ só, bors, kömény
¤ fél liter alaplé (meleg víz + vegeta)
¤ 5 zsömle vagy
¤ 200 ml langyos tej
¤ só
¤ fél hagyma
¤ petrezselyem
¤ 1-2 evőkanál olaj
¤ 2 tojás
¤ zsemlemorzsa
Elkészítés:
A hús minden oldalát bedörzsöljük a fűszerekkel, majd a zöldségekkel együtt egy tepsibe rakjuk, és nagyjából 90 percig sütjük. Ha elkezdett barnulni, akkor felöntjük egy kis alaplével, és ezt addig folytatjuk, amíg kész nem lesz.
Amíg a hús sül, elkészítjük a zsömlegombócokat.
A zsömléket szeletekre vágjuk, egy tálba rakjuk, megsózzuk, majd felöntjük a tejjel, és lefedjük. A hagymát és a petrezselymet apróra vágjuk, majd megdinszteljük. Hozzáadjuk a zsömléhez, majd a tojást is, és egybe gyúrjuk. Golyókat formálunk belőle, majd sós vízben negyed órát főzzük.
Ha a hús kész, kiszedjük a sütőből, és kitesszük egy tányérra. Ha mindent jól csináltunk, a tepsiben maradt egy kis szósz. Ezt még fűszerezzük borssal, esetleg paprikával.
Tipp:
¤ A kész húst szeletekre vágva, szósszal megöntözve tálaljuk.
¤ A zsömlegombócokat nedves kézzel formáljuk, úgy nem fog a kezünkhöz ragadni.
¤ A kész zsemlegombócokat snidlinggel megszórva tálaljuk.
Még jelentkezem
Xoxo ~Roniic
Megjegyzések
Megjegyzés küldése