Advent 3 - 12 karácsonyi recept, amit kár lenne kihagynod idén

  Sziasztok! Ez most egy másmilyen bejegyzés lesz, még nem csináltam ilyet, viszont az az érzésem, hogy fogok még a közeljövőben. Ma ugyan is recepteket fogok nektek mutatni, és ha valamelyik megtetszik nektek, akkor még el tudtok menni boltba a hozzávalókért. Remélem, hogy tetszeni, és ízleni fog nektek. Huszonnégy receptet gyűjtöttem össze, viszont soknak tartottam egyszerre, ezért két részletben kapjátok meg.
  Illetve szeretném még elmondani, hogy elég sok időt fektettem bele ebbe a bejegyzésbe, ugyanis a legtöbb receptet fordítanom is kellet, és ezért (is, meg azért is, mert kíváncsi vagyok) szeretném, ha szólnátok, ha elkészítettetek valamit ezek közül.
  Olvassátok el figyelmesen a receptet és a tippeket is, mielőtt neki kezdtek az ételnek!
  Jó olvasást, és jó sütést-főzést!

1.- Mézeskalács [6 adag]

Hozzávalók:
¤ 1 kg liszt
¤ 30 dkg porcukor
¤ 3 teáskanál szódabikarbóna
¤ 1 tasak mézeskalács fűszerkeverék
¤ 30 dkg margarin
¤ 250 ml méz
¤ 3 tojás

¤ 2 tojásfehérje
¤ 30 dkg porcukor
(¤ ételszínezék)

Elkészítés:
  Alaposan összekeverjük a száraz hozzávalókat, majd hozzáadjuk a tojásokat, a mézet, és a megolvasztott margarint. Addig gyúrjuk, amíg össze nem áll egy masszív tésztává. Kinyújtjuk a kapott tésztát, körül-belül fél-egy centisre, majd kiszaggatjuk. Alul-felül sütésen, 180°C-on aranybarnára sütjük.
  A mázhoz felverjük a tojásfehérjét, majd apránként hozzáadjuk a porcukrot, és keményedésig keverjük.

Tipp:
¤ Részekre szedve a tésztát könnyebb lesz kinyújtani, és szaggatni.
¤ Amint megtelt egy tepsi a kiszaggatott tésztával, rakjuk be sülni, és amint kész, rakjuk be a következőt, így nem fog ezer évig tartani, csak százig.
¤ Ha a cukormázhoz adunk pár csepp ételszínezéket, szép, színes díszítéseket is tudunk készíteni.

2.- Hagymaleves (baconnel) [4 adag]

Hozzávalók:
¤ 3-4 póréhagyma (csak a fehér része)
¤ 1 fokhagyma gerezd
¤ 250 g burgonya
¤ 100 g zeller
¤ 3 evőkanál vaj/margarin
¤ 600 ml zöldség alaplé (600 ml víz + két evőkanál vegeta)
¤ 125 ml tejszín
¤ só
¤ egy kis citromlé
¤ szerecsendió
¤ fehér bors
(¤ 60 g bacon)

Elkészítés:
  A hagymákat hosszában elfelezzük, megpucoljuk, megmossuk. Finom csíkokra vágjuk, és egy marékkal félre rakunk belőle. A fokhagymát megpucoljuk, majd apróra szeleteljük. A burgonyát és a zellert megpucoljuk, és kockákra vágjuk. A zöldségeket 2 evőkanál vajban kicsit megpároljuk, az alaplevet és a tejszínt hozzáöntjük, majd lefedve nagyjából 20 percig főzzük.
  A levest finomra pürésítjük, és ízlés szerint még főni hagyjuk, esetleg alaplevet öntünk hozzá. Sóval, fehér borssal, citromlével, szerecsendióval ízesítjük.

Tipp:
¤ A félrerakott hagymakarikákkal, és ízlés szerint baconnel tálaljuk.
¤ A bacont csíkokra vágjuk, majd  a maradék olajon megsütjük.

3.- Mézes alma

Hozzávalók:
¤ alma
¤ méz
(¤dió)
(¤mogyoró)

Elkészítés:
  Az almát vékony szeletekre szeljük, majd tepsire kiterítjük őket, majd mézzel megöntözzük.

Tipp:
¤ Ízlés szerint szórhatunk rá diót és mogyorót is.

4.- Mézeskalács-tiramisu [4 adag]

Hozzávalók:
¤ 2 tojás
¤ 40 g vaníliás cukor
¤ fél narancs héja
¤ fél narancs leve
¤ 250 g mascarpone
¤ csipet só
¤ 150 g mézeskalács
¤ 100 ml erős, kihűlt kávé
¤ csipet őrölt fahéj

¤ őrölt fahéj

Elkészítés:
  A tojásokat szétválasztjuk, és a tojássárgáját a vaníliás cukorral felverjük, amíg fehér nem lesz. A mascarponet a narancshéjjal összekeverjük. A tojásfehérjét a sóval felverjük, majd hozzákeverjük az elkészült krémekhez.
  A mézeskalácsot felaprítjuk, a kávét a narancslével és a fahéjjal összekeverjük. A mézeskalácsot tálkákba szórjuk, majd egy kis narancsos kávéval leöntjük, ezután rakunk rá a krémből is. Ezt addig folytatjuk, amíg a tálka/pohár meg nem telik.
  Hűtőben hagyjuk kihűlni, majd tálalás előtt megszórjuk fahéjjal.

Tipp:
¤ A díszítéshez használhatunk karácsonyi sablont, így szép mintát kapunk a fahéjból.

5.- Tojáslikőr [750 ml]

Hozzávalók:
¤ 5 tojássárgája
¤ 125 g cukor
¤ 2 evőkanál vaníliás cukor
¤ 350 ml tej
¤ 250 ml brandy vagy rum (54-70%)

Elkészítés:
  A tojássárgáját a cukorral és a vaníliás cukorral felverjük. Hozzáadjuk a tejet, majd vízgőz felett krémesre keverjük. A brandyt vagy a rumot fokozatosan hozzákeverjük.
  Hagyjuk kihűlni, majd egy szitán keresztül egy üvegbe töltjük, majd jól lezárjuk, és a hűtőben tároljuk.

Tipp:
¤ Hűvös, sötét helyen tároljuk
¤ Nagyjából egy hétig áll el

6.- Karácsonyi kuglóf [8 adag]

Hozzávalók:
¤ 4 tojás
¤ 12 dkg margarin
¤ 20 dkg cukor
¤ 14 dkg liszt
¤ 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
¤ 1 csomag sütőpor
¤ 2 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék
¤ narancslé

¤ 25 dkg gesztenyemassza
¤ 10 dkg teavaj
¤ 10 dkg porcukor
¤ 2 dl tej
¤ 2 evőkanál liszt
¤ 1 evőkanál rum vagy rumaroma

¤ 10 dkg cukor
¤ 1,5 dl habtejszín (30%-os)
¤ 8 dkg teavaj

Elkészítés:
  A tésztához kikeverjük a margarint a cukorral, ezután egyesével hozzáadjuk a tojásokat, és alaposan kikeverjük. A száraz hozzávalókat összekeverjük, majd hozzáadjuk a tojásos masszába. Annyi narancslevet adjunk hozzá, hogy kevert tésztát kapjunk. Kiolajozzuk és kilisztezzünk egy kuglóf formát, beleöntjük a masszát, és 180°C-on 45 perc alatt megsütjük.
  A krémhez a tejet a liszttel sűrűre főzzük, és hagyjuk kihűlni. A puha vajat a porcukorral habosra verjük, majd a gesztenyemasszát is hozzá keverjük. A lisztes masszát összedolgozzuk a gesztenyés krémmel.
  A kisült kuglófot három részre vágjuk, és a felső részét visszarakjuk a formába. Ráteszünk egy adag krémet, majd rárakjuk a következő kuglóf részt. Erre jön még egy adag krém, majd a kuglóf alja. Óvatosan nyomkodjuk meg, majd rakjuk be a hűtőbe.
  A karamell öntethez megkaramellizáljuk a cukrot, majd hozzáadjuk a tejszínt, és sűrűre főzzük. A tűzről lehúzva keverjük bele a vajat.
  Öntsük le a kuglófot vele, majd rakjuk vissza a hűtőbe, hogy megdermedjen.

Tipp:
¤ Ha leveses tányérba rakva öntjük le az öntettel, akkor a máz keretezni fogja a kuglófot.

7.- Forrócsoki [1 adag]

Hozzávalók:
¤ 3 dl tej
¤ 10 dkg csokoládé
¤ vaníliás cukor

¤ méz
¤ fahéj
¤ kakaópor
¤ rum

¤ tejszínhab
¤ fahéj
¤ kakaópor
¤ mandula

Elkészítés:
  A csokit a tejben felolvasztjuk, és ízlés szerint ízesítjük. Forrás közben ízlés szerint rakhatunk bele mézet, fahéjat, kakaóport vagy akár rumot is. Miután felforrt, bögrébe töltjük, és ízlés szerint díszítjük.

Tipp:
¤ Fehér-, tej-, és étcsokoládéból is elkészíthető.

8.- Karamellás forró csoki [4 adag]

Hozzávalók:
¤ 6 dl tej
¤ 3 dl tejszín
¤ 1 rúd vanília vagy 1 tasak vaníliás cukor
¤ 15 dkg cukor
¤ 20 dkg apróra vágott tej- vagy étcsoki

¤ tejszínhab
¤ fahéj

Elkészítés:
  A cukrot takaréklángon keverés nélkül aranybarnára olvasztjuk. A tejet, a tejszínt és a félbevágott vanília rudat ( vagy a tasak vaníliás cukrot) összemelegítjük, ha már majdnem forr, levesszük a tűzről, és beleszórjuk a csokoládét, és addig keverjük, amíg fel nem olvad.
  A karamellhez óvatosan hozzáöntjük a csokis tejet, és addig kevergetjük, amíg össze nem olvad. A vanília rudat kiszedjük belőle, majd bögrékbe osztjuk.

Tipp:
¤ A tetejére rakhatunk tejszínhabot és fahéjat.

9.- Habcsók

Hozzávalók:
¤ 1 tojásfehérje
¤ 7 dkg porcukor
¤ pár csepp ecet

¤ ételfesték
¤ olvasztott csoki

Elkészítés:
  Vízgőz felett felverjük a tojást a cukorral és az ecettel, és addig verjük, amíg már nem folyik. Nyomózsákba töltjük, majd sütőpapírral kibélelt tepsibe köröket nyomunk. 80°C-on kábé két órán keresztül szárítjuk őket.

Tipp:
¤ Ahány tojásfehérjét használunk, annyiszor 7 dkg porcukorral verjük fel.
¤ A keverés közben rakhatunk bele pár csepp ételfestéket is.
¤ Száradás után díszíthetjük olvasztott csokival is

10.- Narancs-kukorica lánc

Hozzávalók:
¤ narancs
¤ pattogatott kukorica

¤ tű
¤ cérna

Elkészítés:
  A narancsot szeletekre vágjuk, és kiszárítjuk őket sütőben, vagy radiátor, kályha, konvektor felett.
  Miután kész, a kukoricákat is kipattogtatjuk, majd elkezdjük őket felváltva felfűzni egy cérnára.
  Miután elkészült a lánc, használhatjuk a karácsony fára dísznek, vagy az ünnepi asztalon, de akár meg is ehetjük.

Tipp:
¤ A narancsokat már előző nap kezdjük el kiszárítani, ha a fűtőtest felett csináljuk, hogy biztos kész legyen.

11.- Sült gesztenye

Hozzávalók:
¤ 1 kg gesztenye

Elkészítés:
  Áztassuk be a gesztenyéket hideg vízbe pár órára, de akár egy éjszakát is a vízben maradhatnak. Éles késsel vágjuk be a domború felüket, és rakjuk sütőpapírral bélelt tepsibe. Előmelegített sütőben 200°C-on 25-30 percig süssük. Ha szétnyíltak a gesztenyék, akkor ki is lehet őket venni. Csomagoljuk a gesztenyéket konyharuhába tíz percre, és még melegen pucoljuk meg őket.

Tipp:
¤ Nagyon kell figyelni a gesztenye vásárlásnál, hogy jó egészséges és fényes szemeket vegyünk. A friss gesztenye tapintása kemény, és a méretéhez képest nehéz. Ne vegyünk ráncos, foltos, sérült szemeket.
¤ A hideg vízbe rakva amelyik feljön, az valószínűleg kukacos, dobjuk ki.
¤ Sütés közben érdemes párszor megrázogatni, hogy biztos mindenhol átsüljenek

12.- Kókuszkocka

Hozzávalók:
¤ 40 dkg liszt
¤ 1,2 dkg sütőpor
¤ 8 dkg margarin
¤ 20 dkg porcukor
¤  2 db tojás
¤ 1 evőkanál méz
¤ 2 dl tej

¤ 25 dkg margarin
¤ 25 dkg cukor
¤ 3 evőkanál cukrozatlan kakaópor
¤ 1 dl tej

¤ kókuszreszelék

Elkészítés:
  Megolvasztjuk a margarint, és a porcukorral jól összekeverjük, majd egyesével belekeverjük a tojásokat. Hozzáadjuk a tejet, a mézet és a sütőporral kevert lisztet. A masszát sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, és 180°C-on fél óráig sütjük.
  A máz hozzávalóit kimérjük egy lábosba, és összefőzzük őket.
  Ha kihűlt a tészta, felkockázzuk, és először a mázban, majd a kókuszreszelékben alaposan megforgatjuk őket.

Tipp:
¤ Ha a tészta nem sült át, a tepsiből kiéve, és fejjel lefelé megfordítva visszarakhatjuk sülni.

Még jelentkezem
Xoxo ~Roniic

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Advent 4 - 24 film és mese, amit mindenképp meg kell nézned idén

Advent 3 - Még 12 karácsonyi recept, amit kár lenne kihagynod idén

Heti ~R 2018.12.10, . 2018.12.16.